Jesam li to ja…ili Robinson Crusoe?

Robinson i ja, prijatelja dva

Počinjem pisati i već vidim da će ovaj post izgledati kao sastavak Marka iz 1.b “Moja obitelj i ja na ljetovanju”. Ali istina je ta da ja želim da naše ljetovanje ove godine tako izgleda. Da skačemo na bombu i na glavu, da se zatrpavamo u pijesak, da lovimo ribu, da hodamo bosi i slani po cijele dane, da se kupamo noću, da srčemo špagete, da tražimo krijesnice i imenujemo ovce. Imamo dvije. Mila inzistira da se zovu Krava i Mu, iako su ovce. Ne mogu biti Đuro i Đurđa jer se tako zovu auto i torba.

Ponovno imam 12 godina i moja ekipa su Antea, Mila i Franco.


Moj otok, moja pravila, moja ekipa

Mi smo u divljini. Istinskoj. Kad kažem istinskoj, mislim na robinzonsku divljinu. Doslovno imamo ovce, vrt, bunar i nemamo internet. Do tridesete bježiš od osame, a iza tridesete u osamu. Samo što moja osama uključuje i mojih troje divljaka.
Budući da sam na more išla sama s djecom, u startu sam prekrižila onaj dio da sve bude po PS-u. Ovaj put sam se odlučila prilagoditi djeci, bez planova i rasporeda, s manje stvari i kofera, a više strpljenja i dobre volje. Pomislila sam “kako bude, bit će”.

Iako zvuči banalno, kada si organizirana osoba i voliš imati za sve plan i program, ovaj pristup se čini u najmanju ruku avanturistički – i pokazalo se da je. Relativni mir u kući kupila sam time što sam sve uključila. Kažem relativni mir jer Mila misli da je ona kapetan, a mi svi njezini podanici. Pomažu, spremaju i kuhaju sa mnom. I sretni su. Da se to dogodi u Zagrebu, mislila bih da nešto trebaju. Ali, valjda su i oni u ljetnom “mood-u”. U kojem god “moodu” da jesu, gajim nade da će se nastaviti i u Zagrebu.

Da mi je kuća sterilno čista, nije, da su djeca svaki dan počešljana nisu, da kuhamo na vrijeme svaki dan, ne, ali dok se smiju i vesele, briga me što nije.

Laže selo, lažu ljudi, laže i Instagram

Neću vam otkriti toplu vodu, znam da i same to znate, ali stvar je u nama – mamama. Povodimo se za “savršenim” slikama s Instagrama. Instagram laže. Zapravo ne laže Instagram već mi – stavljamo si nemoguće zadatke pred nas jer želimo biti što savršenije mame kad bismo zapravo trebale uživati u trenutku, bez filtera i bez uređivanja.

Naš Instagram feed je pun savršenih morskih kovrča, preplanulih fit tijela, knjiga i koktela u pijesku, obitelji koje izgledaju kao da su došle iz Coca Coline reklame i romantičnih izlazaka u dvoje.

Situacija s malom djecom je kao iz reklame, ali češće one reklame za deterdžent za mrlje.

Iza svih tih kamera i filtera puno je više pokakanih pelena, noseva koji cure, razbijenih koljena i spavanja na rukama na nekoj terasi.

Općenito, očekivanja od odmora i ljetovanja su prevelika i kad to prihvatimo, provest ćemo se top. Mi to rješavamo ovako: Imamo teglicu želja. Sve želje u teglici moraju biti besplatne. Svatko ubaci svoju želju u teglicu i svaki dan izvlačimo po jednu. Prema tome organiziramo dan. Ja pišem za Milu i Franca. Win win situacija.

Malo dijete mala briga, veliko dijete velika briga


Na plažu idemo kao čopor koji se seli u toplije krajeve. Srećom, kolica imaju toliko prostora ispod da možeš strpati i omanju kuću. Koliko lopatica i kantica nosimo, možda i sagradimo jednu.
Antea hvata sve životinje u selu i na plaži, tuđe i naše. Domaće i divlje. Imamo finu kolekciju, od psa do guštera i ovce. Treba li kome račić, ribica ili neka druga živina, neka mi se javi.
Mila se vodi pravilom, ako nisi u pravu, deri se i bit ćeš u pravu. Terrible two. Ako je još nekom tako, stisni lajk haha. Ozbiljno. Franco na plaži uglavnom spava, u hladu u kolicima. Dobar i miran. Divljanje očekujemo iduće ljeto.

Ipak je moguće

Iako sam se u svojoj glavi odrekla nekih stvari i očekivanja prije nego smo krenuli na put, na kraju sam ih sve s njima ostvarila. Spontano.

Vježbala sam. Jednom tjedno 5 km do centra Paga i nazad s kolicima i djecom. Mrtva umorna, ali bit ću THE BODY na zimu.

Kuhala sam. I ponekad smo jeli direkt iz zdjele. Yap.

Franco je imao grčeve i pročitala sam knjigu dok smo se nosili. Koliko je grčeva jadan imao, mogla sam i trilogiju neku ponijeti.

Crna sam. Ko’ nikad u životu jer izgleda da se najbolje crni uz kule od pijeska koje gradimo za Kravu i Mu.

Casual kovrče su postojane, ne od frizera, nego od soli.

Idem na romantične večere sa svojom djecom i naručujem gin tonik. Bez gina jer dojim.

I only travel first class

Tu smo još tjedan dana. Ostalo je još par želja u teglici. Robinzonski život polako ostavlja trag na mom “summer bodiju” i upravo zbog toga se veselim civilizaciji. Next destination Split i Zagreb. Tretmani here I come!!!

¡Hasta pronto y besos!

Pogledajte i moju galeriju fotografija!

Pročitajte i ostale blogove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *