Dragi djede, nisam ja, moja sestra je…

 

Handmade by MAMA

Božić je u zraku, a još nismo ni ušli u 12. mjesec. Navodno će ove godine advent biti najbolji i najfiniji ikad. Sve je jako fotogenično, što je za nas Instagram ma(ni)j(a)ke kao janje na ražnju u Hercegovini. Božićna bajka samo što nije počela, a ja sam već odlučila biti Grinč. Ne baš pravi Grinč koji ukrade veselje, već samo onaj koji bojkotira komercijalni Božić. Ove godine sam odlučila sudjelovati u humanitarnim projektima (o kojima ćete čuti više u narednim danima), podržati male obrtnike, te i sama izraditi darove. Svoju, a i tuđu djecu darovat ću ručno rađenim poklonima. Pa, ako vam dođem s gomilom besmislenog papira ili klupkom vune čudnog oblika veselite se, jer to je možda papirnata patka ili vuneni medo za vaše dijete. Također, ideja je i njih uključiti u izradu istih.

Oni trenutno moje ideje bojkotiraju kao ja komercijalni Božić, međutim znam da će naposljetku biti sretni i zadovoljni. Osim što se veselim francuskoj i kolačima, natrpavanju od 1 do dok se ne rapuknem i poprimim formu božićne kuglice, želim da DOŽIVE Božić. Da dožive božićnu avanturu, grudanje i valjanje po snijegu ko’ gice u blatu. Da spoznaju tu čaroliju koja prenosi ljubav i spaja razdvojene, miris medenjaka i božićna zvona, da njeguju božićne želje, ali i skromnost. Želim da se raduju Božiću, obitelji i druženju, a ne najnovijim poklonima s TV reklama. Želim da znaju i razumiju svrhu Božića. A ona je pomoći i darivati iz srca. Jer nije bitno ono što je ispod bora, već oko bora.

 

 

Dvostruki život Instagrama

U zadnje vrijeme sve je postalo toliko komercijalno i instagramično. Svi Instagram profili izgledaju jednako. Svi imamo iste kuhinje i dnevne boravke. Jer su fotogenični. Ljudi koji nas ne poznaju slobodno mogu zaključiti da živimo zajedno. Ili da su to kuhinje i dnevni boravci nekog seta. Sve neki savršeni životi na savršenim slikama, a većina nas s djecom realno živi u pidžamama i/ili s kaladontom u kosi. A to nije fotogenično. Radije svi imamo istu kuhinju.

Kupujmo hrvatsko

Isto tako, primijetila sam kako su darivanja na Instagramu jako aktualna. Da se razumijemo, ima ih i kod mene, i nikoga ja ne osuđujem. Samo mi se čini kako je to sve više postalo u svrhu likeova i skupljanja followera. Zatooo ove godine…sve što želim za Božić su – followeri na Instagramu. Šala. Ne želim (samo) followere za Božić. Ali, ako dođu oni pravi, neću se buniti. Ne oni fake što kupiš, pa ti neki Salim iz Saudijske Arabije lajka slike. Ja sam pobornik “kupujmo hrvatsko”, stoga evo ideje za neki start up na shemu free likes. Hrvatski free like. Tako da mi umjesto Salima, slike može lajkati Dragica privatno ili Ante Split Novi Profil.

Kako je Grinč ukrao dudu?

Vođena razmišljanjem o Božiću i raznim aktualnim temama kod nas, pitam se je li jako nehumano da Grinč, djevojčici Mili, 3 godine, ukrade dudu?

 


Naime, Mila nikako da se ostavi dude. Probali smo sve. Kad kažem sve, mislim na sve moguće prijedloge knjiga, baba i interneta. Ako imate kakav savjet slobodno se javite!? Da stvar bude bolja, svaki dan prije spavanja izgubi dudu. A kada ju tražimo, naravno, nađemo sve, od starih slika, izgubljenih ključeva, nestalog MiG-a, do svetog grala…ali ne i dudu. Svakako je već odlučila ne družiti se s nama pošto ju lažemo i ne želimo priznati da se rodila prva. Za neupućene, Antea ima sedam godina, a Mila tri. Je li kod nas terrible two zakasnio ili sam ja samo rodila šeficu?
S vremena na vrijeme, svaki put iznova me iznenadi i šokira koliko je zapravo nevjerojatno kako djeca istih roditelja, istog odgoja i jednako dobivene pažnje izrastu u dvije karakterno skroz različite osobice. Kao da se oni već rađaju s vrlo jasno “ucrtanim” karakterom, a mi ih odgojem samo usmjeravamo.

 

 

Praznici i doba “nije ovo hotel”, igrajte se vani

Kod školaraca su “problemi” skroz drugačije vrste. Došli smo u fazu da nas Antea traži da ju ne pratimo do škole, već da ju ostavimo na raskrižju. Ne želi “starce” pred školom. Nadam se da pod tim misli na mama i tata, a ne da smo stari. Iako, poučena iskustvom znam da kad 7-godišnjaci pričaju o starim ljudima uglavnom misle na našu generaciju.
Pretpostavka je, da kad počnu praznici ekipa dolazi kad “staraca” nema doma. Ali kao što rekoh, ovo nije hotel i (nažalost) “stara” je uvijek doma.

 

 

Dragi Djede, nisam ja, Mila je

Ove godine smo nešto ranije počeli sa svim silnim pripremama oko Božića. Franco je još premalen, ali cure, (a i mene) to zaista veseli. Postavili smo lampice, neke sitne detalje, naručili bor i krenuli pisati pisma Djedu Mrazu i sv. Nikoli. Antea piše za sve, a ima ih, kaže, tako da bolje da krenemo na vrijeme.

 

 


Koliko je kod vas učestala rečenica “nisam ja, on(a) je!? Evo, kod nas je to toliko često, da se pojavila i u pismu Djedu Mrazu. Dragi Djede, bila sam dobra, po zidu je šarala Mila, nisam ja…pa slijedi lista želja. Naime, moje cure za Božić jedino ne žele čokoladu s grožđicama. Tada se sjetim sebe kao klinke kada čokoladu s grožđicama donesu gosti, a onda ju ti isto tako odneseš u goste. Kao da je postojala samo jedna koja je putovala od obitelji do obitelji po principu šalji dalje.

Poklonjenom konju se ne gleda u zube

 

 

Nadahnute eventom iCandy for Land Rover, koji se održao u Trajbaru, Mila je za Božić poželjela konja. Dobit’ će mrkve pa neka ih hrani po hipodromu. Fair enough😂. Šalu na stranu, tražim drvenog konja za ljuljanje. Pravog na hipodromu već ima. Nazvala ga je “MOJ” i sada misli da je “MOJ” njen konj. Franco će dobiti žlicu jer toliko visi na mami, da će mama u protivnom Djeda Mraza morati tražiti nove cice ili neki turbo maxi push up grudnjak. Antea je ove godine zaključila da su Djed Mraz mama i tata i sad će zajedno s nama popiti mlijeko i kekse koje Mila ostavi sobovima i djedu. Mislim da se potajno naslađuje što ona zna nešto što Mila ne zna. Njoj izrađujemo kuću za lutke. I ona sudjeluje. To je sada naš novi odrasli trenutak i neka naša nova tradicija bez “bebača”. Koliko god sam sretna oko tog odraslog trenutka i našeg vremena, toliko mi je i njeno odrastanje brzo prošlo. Hvata me neka nostalgija, ali prolazi jer jako sam ponosna na to u što je izrasla moja velika djevojčica…

A ja? Što želim ove godine? Samo da svi budemo zdravi i sretni, te pomoći manje sretnima i barem na trenutak izmamiti koji osmijeh nekome na lice.

I naravno followere! Pa slobodno shareajte, da i meni bude very Merry Christmas!

Sretan Božić i Nova godina svima! Budite veseli i sretni! Tipkamo se opet u novoj 2019.-toj!

¡Hasta pronto y besos!

 

Pogledajte i moju galeriju fotografija!

 

Pročitajte i ostale blogove!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *