5 načina kako se brinuti o sebi kao mama

Iako je briga o novoj bebi vaš apsolutni prioritet kao novopečena mama, ali ako vam je čaša prazna, neće vam ostati ništa za dati. Zbog toga je važno napuniti vlastitu čašu odmorom, suosjećanjem, zdravljem i ljubaznošću, kako biste svoju novu bebu mogli podržati i brinuti se za nju najbolje što možete.

Slijedi pet ključnih načina s pomoću kojih možete njegovati i održavati svoje mentalno zdravlje kao novopečena mama.

 

  1. Odmorite se uz ovu vježbu skeniranja tijela

San i odmor vjerojatno će biti deficitarni u ovom trenutku, ali možete maksimizirati svoje vrijeme odmora ovom vježbom skeniranja tijela koja je duboko oporavljajuća. Ako to radite samo nekoliko minuta, možete se ili isključiti i zaspati ili potpunije opustiti svoje tijelo kako biste što bolje iskoristili vrijeme za odmor koje imate. Dok sjedite ili ležite, zamislite kako se svaki dio vašeg tijela redom opušta. Započnite s usmjeravanjem pažnje na nožne prste i mentalno si recite “nožni prsti su opušteni” ili samo zamislite da se nožni prsti opuštaju. Zatim nastavite prema gornjem dijelu tijela do stopala, gležnjeva, listova, koljena i tako dalje, mentalno opuštajući svaki dio.

2. Smanjite svoja očekivanja

Ovo je vjerojatno najvažnije na popisu, jer onog trenutka kada počnete vršiti pritisak na sebe i kuditi se, trenutak je kada izgubite suosjećanje prema sebi. Čak i ako je ‘sve’ što postignete u jednom danu da održite svoju bebu živom, a sebe nahranjenu i napojenu, to je još uvijek nevjerojatno postignuće i ide vam nevjerojatno dobro. Cijeli život vam se upravo okrenuo naglavačke i iznutra prema van, stoga dajte si oduška i jednostavno pustite sva očekivanja na svojim ramenima i slijedite tok. Biti novopečena mama nije lako, ali dobro vam ide.

3. Imajte jutarnju rutinu

Pokazalo se da jutarnje rutine imaju dugotrajne dobrobiti tijekom dana. Bilo da je to pospremanje kreveta ujutro, vježbanje zahvalnosti ili 10 minuta dubokog istezanja, jutarnje rutine su moćne. Neke rutine koje možete raditi ujutro uključuju 5 minuta sabranosti, prisjećanje na čemu ste zahvalni i izgovaranje afirmacija s ljubavlju, one će vam donijet radost na početku vašeg dana. Ako vam se 10 minuta čini previše, ciljajte na 2 minute i gradite dalje.

4. Postanite bolji u tome da kažete ne

Kao žene, često se borimo reći ne, ali zaboravljamo da je ne samo po sebi često potpun odgovor. Kad dobijete novu bebu, bit će puno ljudi koji će željeti vaše vrijeme i energiju, bilo da posjete vas i vaše novorođenče ili da vas sustignu izvan kuće. Ako se ne osjećate doraslim tome ili ako vam se sve čini previše opterećujućim, možete reći ne. Morate staviti svoju dobrobit na prvo mjesto i znati da će biti dovoljno vremena za obavljanje stvari s drugima kada se budete osjećali spremni. Prvo stanite na svoje noge, osjećajte se ugodno i sigurno, a zatim krenite, kada ćete se osjećati dobro da se vratite tamo. Nikada nema žurbe pa ne dopustite da vas itko pritiska.

5. Budite dobri prema sebi

Ovo stalno govorim, bilo da se radi o novim mamama ili ne, jer je jako važno da sami sebi pokažemo suosjećanje kada smo tjeskobni, uzrujani ili pod stresom. Ako vam je teško, zapitajte se “kako bih razgovarao s prijateljem u ovoj poziciji”? Pokazivanje ljubavi i brige prema sebi u teškim vremenima, umjesto da budete oštri i osuđujući, radikalan je čin ljubavi prema sebi. Previše je lako koriti samog sebe kada stvari krenu po zlu, stoga izbjegnite iskušenje i umjesto toga zagrlite se, utješite se i krenite dalje.

Biti novopečena mama je teško, ali postoje jednostavne stvari koje možete učiniti kako biste se brinuli o sebi i osjećali se bolje. Kako god se sada osjećali, zapamtite da je sve privremeno i stvari će se popraviti, vjerojatno prije nego što mislite.

Ako mislite da ste možda depresivni ili tjeskobni, razgovarajte sa svojim liječnikom opće prakse, primaljom ili patronažnom sestrom koji bi mogli znati tehnike za pomoć ili vas moći uputiti na daljnju podršku. Pomoć je dostupna i ne morate patiti sami.

 

Chloe Brotheridge je hipnoterapeut, trener, mentor na www.calmer-you.com i voditelj emisije The Calmer You Podcast. Specijalizirana je za pomoć ljudima da smire stres i tjeskobu i da se osjećaju samopouzdanije. Autorica je dviju knjiga koje je objavio Penguin, bestselera The Anxiety Solution i ‘The Confidence Solution. Pronađite je na Instagramu @ChloeBrotheridge.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)