Sigurniji san u zimskim mjesecima

#TheiCandyNightFeed

Napisala gostujuća blogerica iCandy i savjetnica za spavanje beba i male djece, Charlotte Hillyard:

Brrrr zimski mjeseci su stigli. Sa svježim jutrima i još svježijim tamnim večerima, zimski mjeseci mogu sa sobom donijeti mnoge izazove obiteljima s malom djecom. Od prehlada i virusa, pored trenutačnu krizu troškova života, ova bi se zima mogla činiti posebno teškom.

Uz sve veće cijene energije, možda se brinete kako svoju bebu ugrijati kod kuće ove zime. Možda vam pada napamet da ih stavite u slojeve i danju i noću, kako biste spriječili uključivanje grijanja. Međutim,  to ima svoje sigurnosne rizike i najvažnije je omogućiti sigurno okruženje za spavanje vaše bebe ove zime.

Najbolji savjeti za siguran san u zimskim mjesecima:

 • Oblačenje vaše bebe za vrijeme spavanja tijekom ovih hladnih mjeseci ponekad može biti nezgodno. Ako se odlučite koristiti vreću za spavanje za bebu, provjerite koristite li onu koja ima tog za provjeru bebine temperature.
 • Nemojte pasti u iskušenje da upotrijebite tanji tog, a zatim ih prekrijete debelim pokrivačima, jer to predstavlja rizik za pregrijavanje vaše bebe. Ako biste radije koristili plahte i deke, morat ćete osigurati da budu čvrsto uvučeni (ne više od ramena) kako biste izbjegli da bebina glava bude prekrivena (labavom) posteljinom.
 • Ako se odlučite na zajedničko spavanje, samo imajte na umu da im nisu potrebni nikakvi dodatni slojevi, kao što je vaš poplun. Sve što im treba je čisto, ravno mjesto za spavanje i vreća za spavanje. Postoje trenuci kada biste trebali potpuno izbjegavati zajedničko spavanje jer može postati opasno.
 • Zimski mjeseci također su izvrsni za slikovite šetnje u kolicima i velika je vjerojatnost da će vaš mališan bez sumnje odrijemati dok je u pokretu. Znati kako odjenuti svoju bebu za ove šetnje često može biti pomalo zbunjujuće, pogotovo ako ste u trgovinama i izvan njih.
 • Može biti primamljivo držati bebu u kapici, snježnom odijelu u zatvorenom prostoru nakon šetnje, kako bi im bilo toplo. Međutim, koliko god to bilo privlačno, preporučljivo je ukloniti takve predmete kada ste u zatvorenom kako biste izbjegli njihovo pregrijavanje.
 • Ako ste u bilo kakvim nedoumicama, uvijek možete provjeriti bebinu temperaturu tako da stavite ruku na prsa i/ili stražnji dio vrata vašeg djeteta kako biste bili sigurni da mu koža nije vlažna ili znojna. Topli na dodir sasvim su u redu, ali ljepljivi ili znojni znače da su prevrući pa uklonite sloj odjeće ili posteljine.
 • Imajte na umu da će im ruke i noge uvijek biti hladne na dodir.
 • Vjerujte svojim instinktima. Redovito provjeravajte temperaturu vašeg djeteta i njegove okoline za spavanje, može stvarno pomoći u tim hladnim zimskim večerima.

Nadalje, znam da ste to možda već čuli, ali najsigurnije mjesto za spavanje vaše bebe je u njihovom čistom, ravnom, odvojenom prostoru za spavanje, kao što je krevetić ili Mojsijeva košara, u istoj prostoriji kao i vi, prvih 6 mjeseci njihovog života. Suprotno mnogim slikama koje vidite na internetu, dodatne ogradice za krevetić, mazne igračke itd. ne bi trebali biti u krevetiću. Pozicioniranje košare ili Mojsijeve košare kod kuće također je ključno. Vrlo je važno da se ne stavlja blizu radijatora ili prijenosne grijalice, jer bebe ne mogu regulirati svoju tjelesnu temperaturu, što znači da postoji opasnost da im postane prevruće.

Zajedničko spavanje s bebom vrlo je opasno ako:

 • Vi ili bilo tko u krevetu ste nedavno popili alkohol.
 • Vi ili bilo tko u krevetu pušite.
 • Vi ili bilo tko u krevetu ste uzeli bilo kakve droge ili lijekove zbog kojih se osjećate pospano.
 • U slučaju kada je vaša beba rođena prerano (prije 37 tjedana trudnoće) ili je bila teška ispod 2,5 kg kada je rođena uvijek je najbolje staviti bebu u njezin vlastiti siguran prostor za spavanje, poput dječjeg krevetića ili Mojsijeve košare. Držanje dječjeg krevetića ili Mojsijeve košare pored vašeg kreveta moglo bi ovo olakšati.
 • Znam da može biti primamljivo u situacijama kada je beba uznemirena odvesti ih u drugu sobu i promijeniti okolinu, što je sasvim u redu. Međutim, jako je važno ne zaspati na sofi ili fotelji s bebom. U takvim situacijama postoji opasnost od slučajne smrti jer lako mogu skliznuti u položaj u kojem su zarobljeni i ne mogu disati.

Za sigurno zajedničko spavanje važno je:

 • Jastuke i posteljinu za odrasle držite podalje od svoje bebe ili bilo kojih drugih predmeta koji bi mogli prekriti njihovu glavu ili uzrokovati pregrijavanje.
 • Kako biste smanjili rizik od nezgoda, ne dovodite drugu djecu ili kućne ljubimce sa sobom u krevet.
 • Pokušajte biti sigurni ili provjerite da se beba ne može zaglaviti ili pasti iz kreveta ili ostati zarobljena između madraca i zida.

Nikada ne ostavljajte svoju bebu bez nadzora u krevetu za odrasle. Ako dijelite krevet sa svojom bebom, trebali biste razmotriti sve rizike prije svakog spavanja. Lako se vaša situacija može promijeniti ako vam nije dobro ili ste popili alkohol, što znači da će vaša beba tom prilikom biti najsigurnija u odvojenom prostoru za spavanje poput krevetića ili Mojsijeve košare.

Ako imate ikakvih nedoumica, uvijek pogledajte savjete na web stranici Lullaby Trust o sigurnom spavanju. Ako niste sigurni je li vaša beba bolesna, Baby Check sadrži 19 jednostavnih provjera koje možete učiniti ako vaša beba pokazuje znakove bolesti. Svaka provjera testira različite simptome i kada se završi, izračunava se rezultat koji vam govori koliko je vaša beba bolesna. Aplikacija vam zatim daje do znanja treba li vaša beba posjetiti liječnika ili zdravstvenog radnika.

 

Biografija:

Charlotte Hillyard je osnivačica i izvršna direktorica ‘The Gift of Sleep’ i strastveno želi pomoći obiteljima da poboljšaju san svojih mališana. Mama jednog djeteta i sa sjedištem u Essexu, Charlotte pomaže obiteljima putem svojih usluga i podrške 1-2-1, sesija u Klinici za spavanje i uz dobrotvornu organizaciju MIND u njihovom lokalnom programu ‘Mums Matter’. Charlotte također nudi jedinstvene poklon kutije i bonove ‘The Gift of Sleep’, koji vam omogućuju da prijatelju poklonite malo uspavane prašine.

 

 

Instagram: https://www.instagram.com/thegiftofsleep_uk/

Facebook: https://www.facebook.com/CharlotteHillyardTGOS

Besplatna Facebook grupa za podršku: Grupa za podršku Sleepy Mummas

Orginalni tekst

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)