Kako se dobro naspavati u trudnoći

Napisala gostujuća iCandy blogerica i savjetnica za spavanje beba i male djece, Charlotte Hillyard

Težak je posao odgoj malene osobe! Od jutarnjih mučnina do probavnih smetnji, sindroma nemirnih nogu do toga da vam PUNO sjede na mjehuru, četvrti put u kupaonicu noću, a tek su 2 ujutro! Da ne spominjemo one ponoćne brige oko rođenja vašeg mališana. Fizičke promjene koje donosi trudnoća mogu uzrokovati poremećaje spavanja, što je ironično jer je ovo vrijeme kada nam vjerojatno najviše treba!

Poremećaji spavanja česti su u trudnoći i svako tromjesečje donosi svoje različite izazove. Tijekom prvog tromjesečja uobičajeno je žudjeti za puno sna jer tijelo započinje proces rasta placente. Drugo tromjesečje obično je faza trudnoće u kojoj mučnina počinje popuštati, a vi se osjećate kao da imate malo više energije. Iako spavanje u kasnijim fazama trudnoće može postati sve teže i savjetuje se da pokušate ograničiti spavanje na leđima. Ne brinite ako se probudite na leđima, to je neizbježno, samo se pokušajte vratiti na svoju omiljenu stranu i upotrijebite jastuk između nogu kao podršku.

Kako biste pokušali optimizirati san tijekom trudnoće, možete pokušati prakticirati tehnike opuštanja kao što je vođenje meditacija. Istraživanja su pokazala da to može rezultirati pozitivnim učinkom na emocionalno blagostanje jer pomaže u smanjenju razine stresa i tjeskobe. Pokušajte izdvojiti 20 minuta u svojoj večernjoj rutini, što znam da može biti izazovno ako već imate djecu, no vježbanje tehnika svjesnosti ili sesija opuštanja prije spavanja može biti posebno korisno za poboljšanje sna.

Žgaravica također može doprinijeti poremećajima sna. To je vrlo često, osobito u kasnijim fazama trudnoće i može biti uzrokovano hormonalnim promjenama, a također i rastućom bebom koja pritiska vaš trbuh. Pokušajte jesti manje obroke tijekom dana i izbjegavajte jesti tri sata prije spavanja. Također možete pokušati ležati na lijevojm boku jer to može pomoći probavi.

Dajte sve od sebe da zadržite dosljednu rutinu spavanja. Razdoblje opuštanja, ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana prije spavanja i odlazak na spavanje u isto vrijeme svake večeri zaista mogu pomoći tijelu da se prilagodi i pripremi za san, što znači da smanjuje količinu vremena provedenog u čekanju da zaspi.

I na kraju, dajte sve od sebe da ostanete aktivni. Sada znam da bi se to moglo činiti gotovo nemogućim, posebno u prvom tromjesečju kada se osjećate nevjerojatno bolesno ili čak u trećem tromjesečju kada se sve čini neugodno, međutim lagana vježba poput lagane šetnje može vam pomoći da brže zaspite i poboljšati kvalitetu vašeg sna. Također vam može podići raspoloženje. Prije nego započnete bilo kakve vježbe u trudnoći, uvijek je ključno razgovarati sa svojim liječnikom.

 

 

Biografija:

Charlotte Hillyard je osnivačica i izvršna direktorica ‘The Gift of Sleep’ i strastveno želi pomoći obiteljima da poboljšaju san svojih mališana. Charlotte, majka jednog djeteta, sa sjedištem u Essexu, pomaže obiteljima putem svojih usluga paketa podrške 1-2-1, sesija u Klinici za spavanje i dobrotvorne organizacije MIND u njihovom lokalnom programu ‘Mums Matter’. Charlotte također nudi jedinstvene poklon kutije i bonove ‘The Gift Of Sleep’, koji vam omogućuju da poklonite malo uspavane prašine prijatelju.

 

Web-mjesto: thegiftofsleep.uk

Instagram: thegiftofsleep_uk

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)